Terug naar nieuws

Verschillende rollen van de keukenbrigade!

De keukenbrigade vormt het kloppende hart van elke restaurant. Elk lid vervult een specifieke rol om ervoor te zorgen dat gasten kunnen genieten van heerlijke gerechten van hoge kwaliteit. De keukenbrigade bestaat uit een diverse groep professionals, elk met hun eigen vaardigheden en verantwoordelijkheden. Het team vervult verschillende taken om een geoliede professionele keuken te laten draaien.

Hieronder zie je een overzicht van de verschillende rollen van de keukenbrigade:

 

Chef-kok

De chef-kok is de leider van de keukenbrigade. Hij of zij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het menu en het bewaken van de kwaliteit van de gerechten. Daarnaast stuurt de chef-kok het keukenpersoneel aan en waarborgt een soepele werking van de keuken.

Souschef

De souschef is de rechterhand van de chef-kok. Hij of zij helpt bij het coördineren van de keukenactiviteiten, het beheren van de voorraad en het trainen van personeel. Tevens vervangt de souschef de chef-kok bij diens afwezigheid.

Garde Manger

De Garde Manger, ook wel bekend als de koude keukenchef, is verantwoordelijk voor het bereiden van koude gerechten. Denk aan gerechten zoals salades, patés, terrines en koude voorgerechten.

Chef de Partie – Rôtisseur

De Rôtisseur is verantwoordelijk voor het bereiden van gegrilde, gebakken en geroosterde vleesgerechten. Deze chef zorgt ervoor dat vleesgerechten perfect worden bereid volgens de specificaties van het menu.

Chef de Partie – Poissonnier

De Poissonnier is verantwoordelijk voor het bereiden van visgerechten. Ze zorgen ervoor dat vis vers wordt bereid en op smaak wordt gebracht volgens recepten en specificaties.

Chef de Partie – Entremetier

De Entremetier zorgt voor de bereiding van bijgerechten zoals aardappelpuree, rijst, groenten en andere zetmeelrijke gerechten.

Chef de Partie – Pâtissier

De Pâtissier is de chef die verantwoordelijk is voor het bakken van brood, gebak, desserts en andere zoete lekkernijen. Ze hebben vaak gespecialiseerde vaardigheden in de banketbakkerij. De Pâtissier werkt nauw samen met de keukenbrigade om het diner af te sluiten met heerlijke desserts.

Demi Chef de Partie / Commis chef

Dit zijn de junior chefs die werken onder Chef de Partie. Hierbij doen ze ervaring op in een specifieke sectie van de horecakeuken. Ze assisteren bij het voorbereiden van ingrediënten, het samenstellen van gerechten en het schoonhouden van de werkstations.

Leerling-kok

Leerling-koks zijn in opleiding en werken onder begeleiding van ervaren chefs om de verschillende aspecten van de keuken te leren. Ze assisteren bij verschillende taken en krijgen hands-on ervaring in de professionele keukenomgeving.

Afwaspersoneel

Deze medewerkers zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken van de gebruikte keukengereedschappen, borden, bestek en pannen. Ze zorgen ervoor dat alle benodigde keukenapparatuur schoon en klaar voor gebruik is.

Expediteur

De Expediteur is verantwoordelijk voor het coördineren van de bestellingen vanuit het restaurant. Hij of zij controleert de kwaliteit van de gerechten en zorgt voor een soepele communicatie tussen de keuken en de bedieningsmedewerkers.

De impact van een keukenbrigade

Het is van belang dat de keukenbrigade werkt als een geoliede machine zodat elk lid een essentiële rol speelt in het leveren van gerechten van topkwaliteit aan de gasten. Hun toewijding, teamwork en passie voor voedsel vormen de ruggengraat van de culinaire ervaring. Dit is van grote invloed op het succes en de reputatie van een restaurant.

Bij Gro-Tech begrijpen we het belang van een kwalitatieve en stimulerende werkomgeving in de professionele horecakeuken. Graag delen we onze kennis en kunde met je! Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Professionele keukens door Gro-Tech

Liever eerst zien welke professionele horecakeukens wij al hebben gerealiseerd voor diverse keukenbrigades? Neem dan een kijkje in de keuken van ‘restaurant Joann’ en ‘restaurant ‘t Lansink’.